Tien bankiers van ABN Amro hebben vorige week voor de rechter uitbetaling van hun aanblijfpremie geëist.

Dat meldt het Financieele Dagblad.

De tien ABN Amro-bankiers stonden vorige week gezamenlijk voor de rechter om naleving van hun rechten af te dwingen. Hun advocaten willen geen commentaar geven en de identiteit van de betrokkenen niet prijsgeven. ABN Amro geeft geen commentaar zolang de zaak onder de rechter is.

Blijfbonus

De tien bankiers behoren tot een groep van volgens vakbondsbestuurder Joop Hofland (De Unie) 180 medewerkers van ABN Amro die sinds de overname door het consortium in 2007 een gegarandeerde premie toegekend zouden krijgen als ze bij de bank in dienst zouden blijven.

Een aantal daarvan heeft daarvan onder druk van Zalm afgezien. Zalm dreigde in maart met ontslag voor degenen die zouden vasthouden aan hun premies: “Wie eraan vasthoudt heeft in mijn redenering geen toekomst meer bij de bank.”

Zalm gaf zelf in maart al aan dat zijn dreigement bij verschillende bankiers 'niet goed' is gevallen. De groep van tien bankiers heeft recht op naar verluidt enkele miljoenen aan retentiebonussen. Of alle tien bankiers nog steeds in dienst zijn bij de bank is onduidelijk.

Oorzaken crisis

Gegarandeerde bonussen liggen onder vuur omdat ze worden gezien als een van de oorzaken van de bankencrisis. De ministers van financiën van de twintig belangrijkste industrielanden ter wereld besloten afgelopen weekend dat een gegarandeerde bonus in de toekomst maar één jaar mag gelden. Sommige aanblijfpremies van de groep ABN Amro-bankiers gelden meer dan één jaar.

De retentiebonussen in kwestie zijn in 2007 beloofd, nadat de Nederlandsche Bank van de overnemende banken had geëist dat zij onmisbaar geacht personeel voor de bank zou behouden. De rechter die ABN Amro-bestuurder Jan Peter Schmittmann eind vorig jaar in het gelijk stelde in zijn rechtszaak over bonussen zei dat DNB om de aanvullende bonus- en retentieafspraken met Schmittmann had gevraagd.

Wel toekomst

Zalm: "De bonussen werden gegeven omdat deze medewerkers op korte termijn niet weg mochten, maar de bank hun tegelijkertijd geen toekomst kon bieden. Nu kunnen we (de betrokken medewerkers) wel een toekomst bieden en dus vervalt de redenering."

Joop Hofland van De Unie zegt geen leden te hebben onder de groep van tien klagers maar hun opstelling wel te begrijpen: "ABN Amro beroept zich op veranderende omstandigheden. Wij vinden dat de bank zijn afspraken moet nakomen. Dat kan helaas betekenen dat er alsnog exorbitante bedragen moeten worden betaald."

Geval Schmittmann

Eind vorig jaar stelde de rechtbank ABN Amro-bestuurder Schmittmann in het gelijk toen hij via de rechter uitbetaling van (retentie)bonussen met een waarde van euro 18,2 mln afdwong. De rechter oordeelde toen dat "gemaakte afspraken dienen te worden nagekomen".

Schmittmann matigde zijn vordering vervolgens tot 8 miljoen euro.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl